Makanan dan minuman manis memang sedap, tapi jika diambil berlebihan, besar akibatnya. Menjaga pemakanan sebelum sakit lebih mudah berbanding terpaksa menjaga makan ketika sudah jatuh sakit.
Salah satu cara menjaga pemakanan ialah dengan mengelakkan makanan yang mengandungi gula tambahan. Banyak produk makanan atau minuman yang mendakwa tidak mengandungi gula, tapi sebenarnya masih mengandungi gula – cuma namanya sahaja kita tidak ketahui.
Berikut merupakan 36 nama lain bagi gula (termasuk gula semula jadi) yang dikongsikan oleh Bahagian Pemakanan Kementerian Kesihatan Malaysia.
Jangan lupa teliti bahagian ‘Maklumat Pemakanan’ sesuatu produk ya. Ia mungkin mengandungi pelbagai gula walaupun tiada perkataan “gula” di bahagian ramuan
- Gula merah
- Nektar
- Galaktosa
- Krimer manis
- Gula Aising
- Gula Perang
- Laktosa
- Mannitol
- Agave
- Laktosa
- Dekstrosa
- Golden Syrup
- Madu
- Dekstrin
- Maltosa
- Maple Syrup
- Fruktosa
- Corn Syrup
- Gula Melaka
- Bit
- Molases
- Xylose
- Sorbitol
- Saccharose
- Sirap malt
- Jus tebu
- Gula Kabung
- Sirap glukosa
- Karamel
- Kastor
- Barley Malt
- Maltodekstrin
- Sirap kurma
- Gula batu
- Glukosa
- Sukrosa
- Gula putih
No comments:
Post a Comment